Melanin maddesinin fazlalığı deri renginin koyulaşmasına yol açar, azlığı ise deri renginin açılmasına neden olur. Bu durum koyu tenli ve açık tenli insanlar arasındaki pigmentaston farklılığının sebebidir. Güneş ışığı, solaryum veya hamilelik gibi faktörler ten renginin koyulaşmasına sebep olan diğer etkenlerdir. Cildin daha açık ve soluk bir renge sahip olması ise vücuttaki melanin üretiminin azlığından kaynaklanan bir pigmentasyon türüdür. Pigmentasyona bağlı olarak oluşan bazı cilt sorunlarında, deri yüzeyinde birtakım lekelenmeler meydana gelir. Bunların bazıları güneş ışınlarına maruz kalındığında ortaya çıkan kahverengi lekelerdir. Bu lekeler genellikle yüzde, sırtta ve göğüs bölgesinde görünür hale gelir. Çil veya benzeri izlerin cilt yüzeyinde belirmesi cildin renk uyumunu etkilediğinden cilt yüzeyinde bazı kararmalar gözlenir. Bu kararmalar, koyulaşmalar melanin maddesinin ciltte bıraktığı etkiden kaynaklandığından genellikle bireyler cildin renk tonunu eşitleyen ürünler kullanmaya yönelir. Ancak ciltteki renk uyumu veya uyumsuzluğu, diğer adıyla Pigmentasyon problemleri L'Oreal Paris pigmentasyon analizi yardımıyla incelenir. Sen de cilt tonundaki eşitsizliği tespit etmek için bu analiz yöntemine başvurabilirsin.
Pigmentasyon Analizi Nedir?
Cilt pigmentasyonu, ciltte bulunan ve ona etki eden melanin üretimi, bazen cilt yüzeyinde ton eşitsizliğine yol açar. Ton eşitsizliği nedeniyle özellikle yüz bölgesinde renk dalgalanmaları belirgin hale gelir. Bu belirginlik bireylerin sosyal yaşamını etkilediği gibi kullandıkları kozmetik ürünlerinin çeşitlenmesine de yol açar. Birçok dış etkenin eşliğinde meydana gelen renk eşitsizlikleri dolayısıyla cilt yüzeyindeki mevcut renk farklılıkları ya da uyumsuzlukları zamanla daha belirgin hale gelir. Özellikle yaşlanma sürecinde iyice belirginleşen bu durum farklı yöntemler kullanılarak tespit edilir ve uygun bir tedavi yöntemi izlenir. Bu yöntemler sayesinde cilt yüzeyindeki renk farklılıkları analiz edilir ve ciltte, hangi oranda ton uyumsuzluğu olduğu belirlenir. L'Oreal Paris pigmentasyon analizi de bu amaçla uygulanan bir işlemdir. Bu analiz işleminde özellikle dış faktörlerin çoğunlukla etkilendiği yanak bölgelerinde meydana gelen ton eşitsizliği mercek altına alınır. Yanak bölgesinde oluşan kahverengi çil benzeri lekelenmeler veya mevcut cilt dokunuzdan farklı durumda olan kararmalar incelenir. Böylece yüz bölgesindeki cilt tonu eşitsizlikleri ortaya çıkarılır.
Pigmentasyon Nedir?
Pigmentasyon cilt lekeleri için ya da ciltte oluşan kararmalar için kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda ten renginin koyuluğunu ve solukluğunu da bir arada temsil eden dermatolojik bir ifadedir. Bu ifade, deri katmanlarında bulunan melanin üretiminin ve melanin salınımının oluşturduğu deri rengine bağlı olarak konulur. Pigmentasyon yalnızca cilt lekeleri olarak adlandırılmaz. Bu ifade aynı zamanda cilt üzerinde bir takım kararmalar yaşandığında da kullanılan dermatolojik bir terimdir. Bazen çeşitli iç ve dış etkenler ile melanin üretimi arttığından deri katmanlarında kararmalar oluşmaya başlar. Bu kararmalar zamanla cilt yüzeyinde belirgin bir hal alır ve bütünüyle yüzeye çıkar. Derinin yaşlandıkça esnekliğini kaybetmesi ve güçlü görünümünü yitirmesi melanin etkisinin iyice görünür olmasına neden olur. Böyle rahatsızlıklar genellikle yüz bölgesinin bir kısmının daha koyu görünmesine yol açar. Ayrıca alın, çene ve yanak kısımlarında bazen çil benzeri kahverengi lekeler de ortaya çıkar. Cilt yüzeyinde meydana gelen renk eşitsizlikleri ya da cildin mevcut renk tonu, melanin maddesinin etkisinden kaynaklanan pigmentasyonlar olarak ifade edilir. Pigmentasyon, bunların bütününü tanımlamak ve açıklamak için kullanılan terminolojik bir kavramdır.
Cilt Lekeleri Neden Oluşur?
Cilt lekeleri, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve melanin adı verilen bir pigmentin ciltteki oranına bağlı olarak oluşur. Melanin, doğada var olan pigmentler arasında bulunan kahverengi pigment çeşitlerinden biridir. Bunlar özellikle sarı ve kahverengi renklerin olduğu kısımlarda siyah olarak bulunur. Ancak melaninin mevcut rengi kahverengidir. Hatta gözde iris tabakasında dahi bulunan bu pigment, göz bölgesinde kahverengi ya da yeşil olarak da belirir. Melanin yalnızca cilt dokusunun rengini belirleyen bir madde değildir. Bu madde vücut üzerindeki kılların, gözün ve ağız kısmının da rengini belirleyen bir maddedir. Dolayısıyla vücutta pek çok bölgede ve hücrede bulunur. Melanin üretiminin eksikliği cildin soluk beyaz bir renge sahip olmasına yol açar. Bu durum melaninin bulunduğu diğer vücut bölgelerinde de soluk renk tonlarının oluşmasına neden olur. Vücutta fazla miktarda melanin üretilir ise ten rengi koyulaşır ve bu da melanin maddesinin bulunduğu diğer bölgeleri de etkiler. Melanin maddesi, hamilelik, solaryum, güneşlenme gibi dış faktörlerin etkisi ile deri katmanlarında bazı kararmalara neden olur. Bunlar bazen cilt yüzeyinde lekelenme olarak belirginleşir. Bazıları da cilt koyulukları halinde yüzeye çıkar.
Cilt Lekeleri Önlenebilir mi?
Ciltteki kahverengi lekeler bulutlu bir havada dahi güneşin yaydığı zararlı ışınların harekete geçirdiği melanin üretiminin bir sonucudur. Melanin üretimi, vücut korunmadığı takdirde güneşten yayılan UVA ve UVB ışınlarının etkisiyle artmaya başlar. Gözle görülebilen bu zararlı ışınların deri ile temasa geçmesi, vücudun bu zararlı ışınlardan korunmak için melanin salınımını artırmasına neden olur. Bu durumda hücreler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşur ve bu tabaka sayesinde zararlı ışınlar absorbe edilmeye başlar. Bu durum üretilen melanin sayesinde ten renginin koyulaşmasına yol açar ve kozmetik bir ifade ile bronzlaşma sağlanır. Bronzlaşma işlemi bünyenin zararlı ışınlara doğrudan maruz kalmasından kaynaklanan bir savunma yöntemidir. Ancak güneş ışınları fazlasıyla güçlü olduğundan birtakım koruyucular kullanılmalıdır. Bunun haricinde uzun bir süre güneşe maruz kalmak kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. Bu lekeler genelde alın ve yanakta daha belirgindir. Böyle problemlerin önüne geçmek için deriye yoğun şekilde nüfuz eden güçlü kremler veya serumlar kullanabilirsin. Pigmentasyona neden olan zararlı ışınlardan korunarak leke oluşumunu önleyebilirsin. Ayrıca pigmentasyona yönelik hazırlanan klinik tedavi yöntemlerini de deneyerek lekeli cilt probleminin üstesinden gelebilirsin.
Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Cilt leke tedavisi ciltteki pigmentasyon miktarına ve türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak ciltteki pigmentasyon tiplerine göre hazırlanan birtakım tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar:
- ●Kimyasal peeling
- ●Işık ve lazer tedavisi
- ●Birtakım reçeteli oral ilaçlar
- ●Biyolojik serum ya da mezoterapi uygulamaları
- ●Mikrodermabrazyon.